The tragic death of the 17 year old “Ben” in 2002 inspired Nic Balthazar and Lou Berghmans to make the movie Ben X (2007). In 2012 Ben X gets a new chance to give the public a look inside his difficult life.

Voor het eerst werd -na het boek de film en het toneelstuk- de musical Ben X opgevoerd. De Stadsschouwburg van Antwerpen was op 13 september 2012 het decor voor de première van een bijzondere musical. Een musical die intrigerend en direct is. Een musical die anders is, net zoals Ben. Ben X.

Ben is een eenzame, licht autistische jongen die op school zwaar gepest wordt.

His life is a universe to itself, where he plays his favourite online computer game “Archlord” avidly, trying hard to train himself for the real world he lives in. The harsh world of a technical school is for him a daily kind of hell and drives him to extremes.

Hij probeert de echte wereld zoveel mogelijk te ontvluchten en kruipt daarbij steeds dieper in zijn droomwereld: de virtuele wereld van een computer game.
Daar heeft hij geen last van pestkoppen. Hij heeft er zelfs een vriendinnetje, Scarlite. Samen bedenken ze een plan om de pestkoppen aan te pakken. The End Game!

In de musicalversie van Ben X staat alles in het teken van Ben. De songteksten zijn in de stijl van de denkwijze van Ben. De dialogen met Scarlite en het overweldigende decor; een 6,5 meter hoog LED scherm over de volledige breedte van het podium.

Dit is geen ontspannen avondje uit. Dit is een avondje met stof tot nadenken.

Hoewel de musical is gebaseerd op een tragisch waargebeurd verhaal een prachtige en overrompelende voorstelling waarbij de aandacht voor het pesten van buitenbeentjes zoals Ben X, helaas nog steeds een actueel onderwerp, op indrukwekkende wijze wordt weergegeven.

Ben de Musical speelt in Antwerpen en Gent, maar verdient een kans om ook in Nederland te worden opgevoerd. Wordt vervolgd…?